Att baka kakor från grunden kan vara väldigt roligt, och det är ett bra sätt att visa dina nära och kära att du bryr dig om dem. Men det är viktigt att följa rätt recept och använda rätt tekniker om du vill uppnå perfekta resultat varje gång.
I den här artikeln delar vi med oss av 16 proffstips för att baka kakor perfekt. Så oavsett om oavsett om du är en nybörjare eller ett erfaret proffs, se till att följa dessa tips för att få utsökta, mjuka och fluffiga kakor som garanterat kommer att tillfredsställa ditt sötsug.
Om du vill att dina kakor ska smaka fantastiskt måste du använda ingredienser av hög kvalitet. Det betyder att du måste använda riktigt smör i stället för margarin, rent vaniljextrakt i stället för aromer och mjöl av hög kvalitet.
Att baka kakor vid rätt temperatur är viktigt för att uppnå ett perfekt resultat. Se till att förvärma ugnen innan du börjar baka.
Om du använder en mörk om du använder en plåtform, bryns kakorna snabbare. Om du vill undvika detta kan du använda en ljus metallform eller en bakplåt i silikon.
Om du fyller formen med bakplåtspapper förhindrar du att kakorna fastnar och gör det mycket lättare att göra rent den efteråt.
En kakspade eller kakskopa är ett bra sätt att se till att alla dina kakor får samma storlek. Det hjälper dem att baka jämnt.
När du blandar ingredienserna till degen får du inte blanda för mycket. Överblandning kan ge hårda kakor.
Kylning av degen innan gräddningen hjälper till att förhindra att kakorna sprids för mycket.
Om du bakar kakorna tills de är vackert gyllenbruna får de både en fin färg och en utsökt smak.
Om du bakar för många kakor på en gång kommer de att gräddas ojämnt och kanske inte stiga ordentligt. Det är bäst att baka dem i omgångar i stället.
Om du vänder på bakformen eller bakplåten halvvägs genom bakningen så hjälper detta till att se till att kakorna gräddas jämnt.
Om du låter kakorna svalna på ett galler förblir de krispiga och blir inte blöta.
Om du vill vara riktigt kreativ med dina kakor kan du använda en spritspåse för att spruta glasyr eller choklad på dem.
Kakutformar är ett bra sätt att ge dina kakor en personlig touch. Du kan använda dem för att skära ut former eller till och med skriva meddelanden på kakorna.
Det finns så många sätt att vara kreativ med kakdegen. Du kan lägga till matfärg, kryddor, nötter eller torkad frukt i degen för att ge den extra smak. Eller så kan du använda olika formade burkar för att skapa intressanta mönster.
När när du förvarar kakor ska du se till att lägga dem i en lufttät behållare. På så sätt håller de sig fräscha längre.
Om du vill baka kakor vid ett senare tillfälle kan du frysa in degen. Se bara till att tina den ordentligt innan du bakar den.
Nu när du känner till alla dessa tips är du redo att baka läckra kakor! Kom bara ihåg att ha roligt och vara kreativ. Det finns inga regler när det gäller bakning, så låt fantasin flöda fritt. Om du har några egna supersmarta tips att tänka på för att få till de perfekta kakorna får du mer än gärna lämna en kommentar här nedan! :)
Skrivet av Karin Svensson