Elvisp.nu/Bakning och recept/Att baka perfekta kakor

Proffstips för att baka perfekta kakor

Att baka kakor från grunden kan vara väldigt roligt, och det är ett bra sätt att visa dina nära och kära att du bryr dig om dem. Men det är viktigt att följa rätt recept och använda rätt tekniker om du vill uppnå perfekta resultat varje gång.

I den här artikeln delar vi med oss av 16 proffstips för att baka kakor perfekt. Så oavsett om oavsett om du är en nybörjare eller ett erfaret proffs, se till att följa dessa tips för att få utsökta, mjuka och fluffiga kakor som garanterat kommer att tillfredsställa ditt sötsug.

Använd ingredienser av hög kvalitet

Om du vill att dina kakor ska smaka fantastiskt måste du använda ingredienser av hög kvalitet. Det betyder att du måste använda riktigt smör i stället för margarin, rent vaniljextrakt i stället för aromer och mjöl av hög kvalitet.

Förvärm ugnen

Att baka kakor vid rätt temperatur är viktigt för att uppnå ett perfekt resultat. Se till att förvärma ugnen innan du börjar baka.

Använd rätt typ av form

Om du använder en mörk om du använder en plåtform, bryns kakorna snabbare. Om du vill undvika detta kan du använda en ljus metallform eller en bakplåt i silikon.

Kläda med bakplåtspapper

Om du fyller formen med bakplåtspapper förhindrar du att kakorna fastnar och gör det mycket lättare att göra rent den efteråt.

Använd en kakspade eller kakskopa

En kakspade eller kakskopa är ett bra sätt att se till att alla dina kakor får samma storlek. Det hjälper dem att baka jämnt.

Blanda inte degen för mycket

När du blandar ingredienserna till degen får du inte blanda för mycket. Överblandning kan ge hårda kakor.

Kyl degen innan den bakas

Kylning av degen innan gräddningen hjälper till att förhindra att kakorna sprids för mycket.

Grädda tills kakorna är gyllenbruna

Om du bakar kakorna tills de är vackert gyllenbruna får de både en fin färg och en utsökt smak.

Fyll inte ugnen för mycket

Om du bakar för många kakor på en gång kommer de att gräddas ojämnt och kanske inte stiga ordentligt. Det är bäst att baka dem i omgångar i stället.

Fantastiskt vackra (och goda) kakor.

Vänd bakformen halvvägs genom bakningen

Om du vänder på bakformen eller bakplåten halvvägs genom bakningen så hjälper detta till att se till att kakorna gräddas jämnt.

Låt kakorna svalna på ett galler

Om du låter kakorna svalna på ett galler förblir de krispiga och blir inte blöta.

Använd en spritspåse för att dekorera

Om du vill vara riktigt kreativ med dina kakor kan du använda en spritspåse för att spruta glasyr eller choklad på dem.

Använd kakformar

Kakutformar är ett bra sätt att ge dina kakor en personlig touch. Du kan använda dem för att skära ut former eller till och med skriva meddelanden på kakorna.

Var kreativ med degen

Det finns så många sätt att vara kreativ med kakdegen. Du kan lägga till matfärg, kryddor, nötter eller torkad frukt i degen för att ge den extra smak. Eller så kan du använda olika formade burkar för att skapa intressanta mönster.

Förvara i en lufttät behållare

När när du förvarar kakor ska du se till att lägga dem i en lufttät behållare. På så sätt håller de sig fräscha längre.

Frys degen

Om du vill baka kakor vid ett senare tillfälle kan du frysa in degen. Se bara till att tina den ordentligt innan du bakar den.

Nu när du känner till alla dessa tips är du redo att baka läckra kakor! Kom bara ihåg att ha roligt och vara kreativ. Det finns inga regler när det gäller bakning, så låt fantasin flöda fritt. Om du har några egna supersmarta tips att tänka på för att få till de perfekta kakorna får du mer än gärna lämna en kommentar här nedan! :)


Skrivet av Karin Svensson

Skriv en kommentar